« Vitamine D » (of calciferol) is een heel belangrijke vetoplosbare vitamine.
De term vitamine D staat voor een groep van vet oplosbare prohormonen, waarvan de twee belangrijkste vormen vitamine D2 (ergocalciferol, de plantaardige vorm) en vitamine D3 (cholecalciferol, de dierlijke vorm) zijn.
Vitamine D3 kan door de huid worden geproduceerd onder invloed van ultraviolet licht van de zon. In de meeste gevallen is de synthese door de huid in West-Europa echter ontoereikend en blijft de mens afhankelijk van de aanvoer uit externe bronnen.
Onze huidige westerse voeding bevat onvoldoende vitamine D, daar slechts zeer weinig voedingsmiddelen (eidooiers, paddenstoelen, levertraan) vlot resorbeerbare vormen van vitamine D bevatten. Onderzoek wijst uit dat in West-Europa bijna driekwart van de volwassenen een te lage vitamine D-inname van gemiddeld 3,2 µg/d uit voedsel vertonen, dit terwijl de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH-waarde) van vitamine D 5 µg (200 eenheden) is.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat uit grote onderzoeken van laboratoria uit heel West-Europa blijkt dat drie kwart van de bevolking boven de 45 jaar een tekort aan vitamine D vertoont (<30ng/ml).
Vitamine D speelt een belangrijke rol in diverse fysiologische processen in het lichaam:
- Vitamine D regelt de niveaus van calcium en fosfaat in het bloed door de absorptie ervan uit het voedsel in de darmen te bevorderen, alsook door de heropname van calcium en fosfaat in de nieren te bevorderen. Vitamine D vermindert eveneens de mobilisatie van calcium uit het bot (door verlaging van het parathormoon). Deze processen maken dat voldoende vitamine D in het lichaam onontbeerlijk is voor een normale bot- en tandmineralisatie.
- Voldoende vitamine D is eveneens onontbeerlijk voor het normaal functioneren van het immuunsysteem, door zijn invloed op immunosuppressie, fagocytose en anti-tumoractiviteit.
- Voldoende vitamine D bovendien bij tot het behoud van normale spierfuncties.
- Vitamine D speelt darenboven een rol in onze celdeling.
ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid): 15mcg (Man/Vrouw) wat overeenkomt met 200 Internationale Eenheden.
Natuurlijke bronnen:
- in "vette" vis (sardienen, tonijn (360IE/100g)), levertraan (1360IE/soeplepel), eigeel, lever (kalf, rund), ...
- weinig in melk of groenten
Geneeskundige Categorie:
Vitaminen