Tandzorg

HONDENADEM RUIKT ALTIJD EEN BEETJE...

… maar als de adem sterk ruikt of stinkt dan kan er een probleem zijn met het gebit van uw hond. Wist u dat mond- en tandaandoeningen één van de meest voorkomende problemen zijn bij honden (en katten)? Deze problemen beginnen vaak met een ophoping van tandplak (een kleverig, doorzichtig laagje dat rijk is aan bacteriën) dat continu op de tanden wordt gevormd.
Als hier niets aan gedaan wordt, zal de tandplak verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit op de oppervlakte van de tanden. Hierop wordt weer nieuwe tandplak gevormd.

 hondtandverzorging
Wanneer plakvorming niet wordt aangepakt kan een hond de volgende symptomen ontwikkelen:
  • Onaangename geur
  • Rood, gezwollen tandvlees
  • Tandsteen
  • Moeilijkheid bij kauwen door uitvallen en rotten van de tanden
  • Kwijlen

In vergevorderde gevallen kunnen zelfs nieren en hart aangetast worden. Door een infectie van een tand of het tandvlees kunnen de bacteriën in de bloedbaan terecht komen en zo de inwendige organen aantasten.

hondtandpoetsen Daarom is, net zoals bij mensen, mondhygiëne zeer belangrijk voor honden. Een goede gezondheid van het gebit is namelijk een belangrijk deel van het welzijn van je huisdier! Het is belangrijk dat je jouw hond zo vroeg mogelijk kennis laat maken met de tandheelkundige zorg. En zoals het spreekwoord zegt: ‘jong geleerd is oud gedaan’, is het aan te raden je jonge pup meteen te laten wennen aan handelingen rondom zijn mond. Het openen van zijn muil en het betasten en bekijken van zijn tandjes is heel erg belangrijk, om bezoeken bij de dierenarts te vergemakkelijken maar ook om beter zijn gebit te kunnen verzorgen. Je kan het tanden betasten extra aangenaam maken door een beetje paté of iets anders smeerbaar lekkers op je vingers te doen. Daarna ga je over op het gebruik van een doekje of vingerdopje om te poetsen en tenslotte een tandenborstel. Poets eerst zonder tandpasta en voeg deze later toe aan de poetsbeurt. Poets zijn tanden regelmatig, liefst elke dag. Gebruik geen kindertandpasta! Deze is namelijk irriterend voor de maag van de hond.
Bij de dierenarts of apotheek vind je tal van tandenborstels en tandpasta’s die speciaal ontwikkeld zijn voor honden. Dagelijkse gebitsverzorging is, naast een regelmatige controle door de dierenarts, van groot belang! Er bestaan ook speciale kauwstrips die je aan je hond kan geven als beloning. Deze kauwstrips bevatten enzymen die tijdens het kauwen vrijkomen en zo hun hygiënische werking in de mondholte van de hond uitoefenen. Aangeraden wordt zo’n kauwstrip ’s avonds na de laatste maaltijd te geven, om een optimale werking te garanderen.

Vraag uw dierenarts regelmatig een gebitscontrole te doen. Zo wordt de mond goed onderzocht en indien nodig zal hij verdere verzorging en eventueel detartratie van de tanden voorstellen. Onder detartratie verstaan we het schoonmaken van het gebit: de tanden worden gereinigd van plaque, tandsteen en verkleuringen en tanden die te sterk zijn aangetast worden verwijderd.
U zal merken dat uw viervoeter opgewekter zal zijn met een schone mond en beter zal kunnen eten!

kind en hond