Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

De juiste voeding

De juiste voeding voor uw hond.

Om de juiste voeding voor uw hond te kiezen dient u rekening te houden met o.a. zijn ras, gestalte (klein, gemiddeld, groot), leeftijd (pup, volwassen, senior) en zijn bijzondere eigenschappen (gevoeligheid, zwaarlijvigheid, activiteit…).

Het is een veel voorkomend misverstand dat de hond net als de mens afwisselend moet eten.
Een hond kan uitstekend, zonder verveling, jaren na elkaar met  genoegen dezelfde brok eten.

De kwaliteit en hoeveelheid van het voedsel zijn bepalende factoren bij de groei en ontwikkeling van de jonge hond tot een volwassen hond. Het is van groot belang dat de pup de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en in de juiste onderlinge verhoudingen. Een balansvoeding heeft een uitgekiende samenstelling, door deskundigen bepaald.


 

Waarop kunt u letten?

Hondenvoeding is samengesteld uit verschillende bestanddelen: eiwitten, koolhydraten, vetten,vitaminen en mineralen. Het is belangrijk dat deze stoffen in de juiste verhouding aanwezig zijn.

Geeft u uw hond tafelvoeding dan is de kans groot dat aan deze verhouding niet voldaan wordt. Vaak krijgt uw hond op deze manier een overmaat aan calorieën, waardoor we heel vaak honden met overgewicht tegenkomen.

Wat het juiste evenwicht tussen de voedingsstoffen is, is voor elk ras anders. De meeste kwaliteitsvoeders bieden een heel gamma aan variëteiten aan. Zo kan u kiezen uit puppy- of volwassen voer, voer voor de actieve hond of de seniorhond, voor grote of kleinere rassen… Eens u hieruit een keuze gemaakt heeft doet u er goed aan buiten deze voeding de extraatjes zoveel mogelijk te beperken. Natuurlijk mag u uw hond eens een hondenkoekje of kauwbot geven maar denk er aan: overmaat schaadt!

 

hondtraining

Natte of droge voeding...


Als u de juiste voeding voor uw hond gevonden heeft, heeft u vaak de keuze tussen de droge of natte variant (blikvoeding).

In blikvoeding zitten dezelfde voedingsstoffen als in droge voeding met dat verschil dat blikvoeding veel meer water bevat. Vaak klagen eigenaars dat hun hond enkel natte voeding lust. De reden hiervan is dat natte voeding vaak een sterkere geur heeft en honden dit aantrekkelijker vinden om te eten.

Toch wordt er aangeraden om de droge variant te serveren, omdat natte voeding een grote kans geeft op tandproblemen.
Droge voeding heeft een ‘schuureffect’, waardoor er minder kans is op vorming van tandplak en tandsteen.

Laat de overgang op droge voeding geleidelijk gebeuren: meng eerst het natte voer met enkele droge brokjes en bouw dit dag per dag op.

Als uw hond de droge versie blijft weigeren is er maar één tip: hou vol!
Laat zijn voerbak met de droge brokjes niet de hele dag staan maar geef dit in een ochtend- en avondportie. Als hij er niet van gegeten heeft, neem dan de portie weg en probeer ’s avonds opnieuw. Best laat u zijn voer niet de hele dag staan, dit is niet aantrekkelijk meer voor uw hond. Uw hond zal u testen, hij weet dat er lekkerder voer bestaat. Geef niet op, de aanhouder wint!