Zwangerschap ...

Tijdens je zwangerschap komen je een hele hoop veranderingen tegemoet, zowel fysiek als emotioneel. Je lichaam werkt plots voor twee en je hormonen veranderen mee, in functie van jouw gezondheid en die van je ongeboren, groeiend kindje. We geven je hier graag wat tips en advies om met veelvoorkomende, typische zwangerschapsveranderingen om te gaan. De veranderingen kunnen ongemakken veroorzaken, vandaar dat ze ook al wel eens zwangerschapskwaaltjes genoemd worden.

Eerst en vooral is het behulpzaam om je ten volle en bewust te beseffen dat je veranderingen gaat ondervinden en meemaken tijdens je zwangerschap, zowel emotioneel als fysiek. Deze open en actief verwelkomende attitude houdt je gegrond en stelt je veerkrachtig en nieuwsgierig op, wat het meemaken en ondergaan van bepaalde zaken draagbaarder kan maken. Je hele lichaam en hormonale huishouding is met een geweldig intense activiteit bezig, namelijk het baren, voeden en laten groeien van nieuw leven, en dat vraagt héél wat energie en kracht van je lichaam – en geest.

Matig intensief en aangepast blijven bewegen en sporten is één van de allerbeste dingen die je kan doen. Wandelen, fietsen, zwemmen en aangepaste zwangerschapspilates of –yoga zijn allemaal goede opties. Matige en regelmatige beweging is ideaal voor de verzorging en/of vermijding van veel typische kwalen, zoals rug- en bekkenpijn, spataders, constipatie (en aambeien), vermoeidheid en slaapproblemen. Advies inwinnen van je arts en/of kinesist kan zeker helpen, zodat ze je kunnen begeleiden bij het kiezen en beoefenen van de juiste soort beweging/sport die veilig is voor jou en je baby.

In functie van verstoppingen, misselijkheid, maagzuur en nachtelijk plassen zo goed mogelijk te verzorgen en tegen te gaan is goed en aangepast eten en drinken erg belangrijk. Drink veel water doorheen de dag, maar probeer voor 's avonds het drinken te beperken. 's Avonds lichte maaltijden nemen en 's ochtends voor je opstaat een cracker, toast of yoghurtje eten (in bed) kunnen allebei helpen tegen misselijkheid. Vooral het eerste trimester kan je hier last van hebben. Gebalanceerde en voedzame voeding is voor jouw en je kindjes gezondheid sowieso belangrijk, en probeer hierbij uitgesproken zure, pikante of sterk gekruide gerechten te vermijden.

Ook je huid kan veranderingen ondervinden tijdens de zwangerschap. Zo kan je striemen krijgen op je buik of borsten door de intense groei op korte tijd. Geen enkele "wondercrème" kan deze striemen doen verdwijnen eens ze er zijn. Je kan wel je huid dagelijks verzorgen en soepel houden door voedende en hydraterende crème te smeren. De huid op je gezicht kan ook extra gevoelig worden voor hyperpigmentatie. Deze gevoeligheid verdwijnt vanzelf na de zwangerschap, maar je dagelijks beschermen tegen UV-stralen met een zonneproduct van hoge factor helpt en is sowieso sterk aanbevolen.

Rust is erg belangrijk, maar vervelend genoeg kan je net tijdens deze periode last krijgen van slaapproblemen. Maak van ontspanning en ont-stressen een prioriteit en bouw een vaste avondroutine op, die je een halfuur voor je gaat slapen aanvat. Zo krijgen je lichaam en hoofd signalen dat het tijd is voor te gaan slapen. Een goede, stabiele rusthouding is belangrijk, liefst op je linkerzijde (zo wordt de placenta het best doorbloed). Sta terug op als je niet kan slapen en doe iets ontspannend, want blijven woelen en "proberen te slapen" jaagt je alleen maar op. Ga in bed liggen als de vermoeidheid komt, en onthoud dat je voor het slapen best niet te veel water drinkt.

Zeker in de latere fases van je zwangerschap zijn vochtophopingen in je benen en voeten normaal. Steunkousen aandoen vóór je opstaat & je voeten en benen iets hoger leggen/plaatsen wanneer je rust of slaapt kunnen helpen. Als je erg hinderlijke vochtophopingen hebt, gecombineerd met tintelende ledematen, misselijkheid, maag- en hoofdpijn, contacteer je best je dokter of vroedvrouw.

Goede voeding, voldoende bewegen én rust zullen je lichaam dus ondersteunen tijdens de veranderingen en klachten die je meemaakt tijdens je zwangerschap. Ook zullen deze dingen je absoluut helpen bij je emotionele gemoedstoestand. Stemmingswisselingen ("moodswings") en hoog oplopende, intense emoties zijn normaal tijdens de zwangerschap. Weet dat al je emoties er mogen zijn. Je mag ze voelen, toelaten en ervaren. Vooral tijdens het eerste en het derde trimester kan je hier erg gevoelig voor (en door) zijn. Weten dat dit kan en zal komen, kan helpen om er mee om te gaan. Zoals gezegd kunnen goede voeding, beweging en rust je ook bij deze heftige emoties ondersteunen en gegrond houden. Rust: het mag, het kan, zowel je groeiende kindje áls jij verdienen dat, ongeacht wat dan ook.

In de apotheek staan we jou en je kindje graag met raad en daad bij! Spring gerust binnen voor persoonlijk advies en raad. 

Verdere interessante bronnen:

Kind en Gezin info "gezond zwanger zijn"

Kind en Gezin info "gezond eten tijdens de zwangerschap"