Omega-3 vetten

Je weet hoogstwaarschijnlijk al dat er ongezonde én gezonde vetten bestaan. Vetten kunnen soms nog als een ongezonde boeman behandeld worden, maar dat zou het kind met het badwater weggooien zijn. In een gezond eetpatroon is er namelijk plaats voor elk van de drie macronutriënten: koolhydraten (suikers), proteïnen (eiwitten) en lipiden (vetten). De vetten die we met een gerust hart mogen verwelkomen in ons eetpatroon zijn de onverzadigde vetten.

 

Overzicht verzadigde en onverzadigde vetzuren - VIGL

 

In deze tiptekst focussen we ons op de omega-3 vetzuren. Dit is een essentieel vetzuur, wat wilt zeggen dat dit benodigde stoffen bevat die ons lichaam zelf niet kan aanmaken. We moeten die stoffen dus bekomen via voedingsmiddelen. Omega-3 vetten bezorgen ons allerlei gezondheidsvoordelen, zoals:

  •     Ondersteuning van hart- en vaatgezondheid
  •     Bevordering van de ontwikkeling van het zicht en de hersenen bij kinderen
  •     Onderhoud van hersen- en geheugencapaciteit/-werking
  •     Mogelijke vermindering van migraineaanvallen en hun ernst

Je ziet dat omega-3 vetzuren ons een hoop gezondheidsvoordelen kunnen bezorgen, met hart- en vaatgezondheid voorop. Welke voedingsmiddelen zijn goede omega-3 bronnen?**

  •     Vette vis is één van de bekendste en rijkste bronnen. Makreel staat met stip op 1, met 2320 mg omega-3 per portie (100g). Ter vergelijking: botervis bevat 1850 mg/portie, sardienen 1270 mg/portie, zalmforel 740 mg/portie, zalm 230 mg/portie.  
  •     Er zijn ook plantaardige omega-3 bronnen, waarvan walnoten een erg rijke bron zijn. Ze bevatten 2577 mg omega-3 per portie (ongeveer een handvol). Lijnzaad bevat om en beide 1000 mg per eetlepel.  
  •     Koolzaadolie is een plantaardige olie die veel omega-3 bevat, nl. 1500 mg per eetlepel.  
  •     Volgende groenten en peulvruchten zijn ook goede omega-3 bronnen: groene kool (600mg/portie), spinazie, witte bonen en kikkererwten (400mg/portie) en spruiten (200mg/portie). 

Je ziet dat er verschillende voedingsmiddelen zijn die je van variërende hoeveelheden omega-3 kunnen voorzien. Elke dag vette vis eten is geen goed idee, maar 1 à 2 maal per week een vette vissoort op het menu zetten past zeker bij een gevarieerd en gebalanceerd voedingspatroon. Walnoten zijn een ideale snack, omega-3 rijke oliën kunnen gebruikt worden bij salades of hartige bowls, en de groentjes passen perfect in een vezel- en proteïnerijk eetpatroon. Focus op je maaltijd als geheel en probeer veel afwisseling in je eetpatroon te brengen. Dat kan soms een uitdaging zijn (mensen zijn immers gewoontebeestjes), maar het loont zeker wel de moeite! 

We nog meer info wil over vetten, hun werking en plaats in ons eetpatroon, verwijzen we graag verder naar de website van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven.
 

*: Een studie onderzocht de correlatie tussen het regelmatig eten van vette vis en de ernst/incidentie van migraineaanvallen.  

**: De cijfers in de volgende lijst bekwamen we via NICE-info